gehaakte slinger, geboorteslinger... (het leven gaat verder)

gehaakte slinger, geboorteslinger... (het leven gaat verder)

(Het patroon voor de gehaakte slinger staat onderaan deze pagina.)

Afscheid nemen van een leven en een nieuw leven welkom heten.

Wat mij opvalt is dat na een sterven, al snel een nieuwe geboorte volgt. Zwangere buiken bij begrafenissen horen bij elkaar. In mijn leven tenminste. Bij de crematie van mijn oma, oom, vriendin, kennissen, ik zie steeds een zwangere buik, of een pasgeboren baby. En andersom. Vaak gaat een geboorte samen met een sterven. Zo kwam mijn vader in zijn begrafenispak bij mij op kraambezoek. (Ja, ik vind ook dat hij zich best even had kunnen omkleden maar dat is een ander verhaal) Wederom dansten leven en dood om elkaar heen. En zo, rond het sterven en de crematie van Janine (zie vorige blogpost) regende het tegelijkertijd: geboortekaartjes.

gehaakte slinger driehoekje hakenCadeau’s, zelfgemaakt met liefde en plezier zijn altijd goed. En ook handig voor een kleinere portemonnee. Met een persoonlijk cadeau maak je iemand erg blij, of maak je zelfs een ongelooflijke indruk. Ook als mensen het cadeau niet mooi vinden (dit kan natuurlijk) dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk je moeite erg kunnen waarderen. Om je succes-rate te verhogen, kies je kleuren die bij de ontvanger passen. afgestemd. Zo heb ik de kleuren van deze geboorteslinger afgestemd op het kaartje van Jesse.

Een gehaakte slinger van driehoekjes is een klassieker wat mij betreft (zie patroon onderaan).
Neutraal genoeg om iedereen een plezier mee te doen, bijzonder genoeg om zelfs in een eenvoudig ontwerp speciaal te zijn.

slinger haken van driehoekjesDe driehoekjes kun je zo klein of groot maken als je zelf wilt.
Elke rij meerder je een steek, en zo wordt hij langzaam aan steeds groter.

Als je de driehoekjes hebt afgewerkt, kunnen ze aan elkaar gehaakt worden. Doe dit bijvoorbeeld met een contrasterende kleur, of gebruik een van de kleuren waar je ook een vlaggetje mee hebt gehaakt.
Je kan ook nog helemaal los gaan met het versieren van de driehoeken (denk bijvoorbeeld aan kraaltjes, lintjes, gehaakte bloemen, strikjes, borduursels etc.).
of: haak een randje om de driehoekjes heen.

Patroon driehoek haken (voor het haken van een slinger) :

Maak een beginlus.

slinger haken driehoek gehaaktHaak 1 losse en 1 keerlosse (dus samen 2 lossen).

Haak in de 2e losse vanaf je haaknaald 2 vasten, haak 1 keerlosse.

Keer het werk.

Haak 2 vasten in de eerste vaste, 2 x 1 vaste in de volgende 2 vasten, haak 1 keerlosse en keer het werk.

Haak nu steeds *2 vasten in de eerste vaste, maak de toer af met het haken van een vaste in iedere volgende vaste. Let op dat je de laatste steek (vaste) niet vergeet, deze valt soms wel eens weg en lijkt bij de vorige rij te horen. Haak aan het einde van iedere rij 1 keerlosse, keer het werk daarna om.*

Haak door van * tot * totdat jij het een goed formaat vind.

Creëer mooie kleurcombinaties voor de vlaggen. Laat je inspireren door een boeket bloemen, een mooie tekening, een blikje, of zoals ik heb gedaan door een geboortekaartje.

Hecht de driehoekjes af, en werk de draadjes netjes weg.

Slinger van gehaakte driehoekjes:
Haak met een mooie kleur (contrasterend of met een van de kleuren die je al gebruikt hebt) een ketting van lossen. Bedenk van te voren hoe lang je de slinger wilt maken. Ik vind het fijn om de uiteinden aan de slinger te laten (dus niet af te werken), omdat je nooit weet hoe iemand de slinger gaat ophangen.

Voor de vlag van Jesse heb ik aan beide kanten 40 lossen gehaakt, en tussen de vlaggen in 9 lossen. Kijk wat je zelf mooi vind, en hoe de slinger in balans is (dit hangt o.a. af van de grootte van de driehoeken).

Idee:
Haak ook eens een mini-mini vlaggetje voor in een poppenhuis, hoe leuk is dat!

gehaakte slinger driehoek

Slingers zijn altijd feestelijk, makkelijk in een favoriete kleur te haken, en iedereen heeft toch minstens 1 keer per jaar wel een gelegenheid om een slinger op te hangen… Grote kans dat het cadeau bewaart wordt.
En als de ontvanger een beetje op mij lijkt worden de slingers als decoratie en ultiem feestelijke sfeer op iedere ‘gewone’ dag gebruikt!

roos hakenO, maak eventueel ook een gehaakt cadeau voor een broertje of zusje! (Binnenkort: patroon roosjes haken :-) )

Zonnige groeten,

Angélique

PS: altijd leuk als je op Facebook een foto van je slinger deelt!

Over de schrijver
Marlous
Door

Marlous

op 24 Aug 2015

Dit was net als de hartjes echt een supertip! Heb er al twee jonge moeders blij mee kunnen maken. Bedankt!

Reactie plaatsen