Affirmaties en het boek de Creatiespiraal van Marinus Knoope
Affirmaties en het boek de Creatiespiraal van Marinus Knoope
15 april 2017 

Affirmaties en het boek de Creatiespiraal van Marinus Knoope

Over Affirmaties kun je heel zweverig doen, maar misschien is het gewoon wel een nuchtere wetenschap. Het boek ‘de creatiespiraal’ van fysicus Marinus Knoope heb ik ooit cadeau gekregen, en eens in de zoveel tijd herlees is dit wonderlijke (zelf)onderzoek opnieuw. Elke keer word ik opnieuw gegrepen door de kracht van de verhalen.

(Hieronder een blik in het boek.)

Voor mij is de samenwerking van letterlijk creëren, en de (voor mij) wetmatigheden van affirmaties bijzonder effectief. Ook in de (online) cursussen komt dit regelmatig voorbij in mooie opdrachten, waarna ik weer mag genieten van alle persoonlijke kunstwerken die gecreëerd worden.

uit de Creatiespiraal:

De vraag “is je leven voorbestemd of kun je in dit leven je eigen wensen realiseren?” is een paradoxale vraag. Het antwoord is tweemaal ja. Het is bijna dezelfde vraag als “Krijgt een appelboom gewoon appels of is een appelboom de creator, de schepper van appels?”

Als een tuinder duizend van die boompjes heeft staan zegt hij waarschijnlijk: “Ach, doe niet zo moeilijk. Appelbomen krijgen gewoon appels.” Maar als jijzelf een appelboom zou zijn, hoe zou je er dan tegenaan kijken? Je hebt net een strenge winter overleefd en een lente achter de rug met een paar keer flinke nachtvorst. De zomer was zo nu en dan droog maar aan het begin van de herfst heb je toch een paar schitterende appels hangen. Dan ben je toch trots op die prestatie. Je hebt er heel wat voor moeten doorstaan en voor moeten doen. Vanuit de appelboom gezien is hij dus de creator van appels.

Ieder levend organisme heeft in het geheel een eigen rol, een eigen betekenis. Iedere cel, iedere plant, elk dier en elk mens heeft een eigen bestemming en die bestemming manifesteert zich als een innerlijk aandrang, een innerlijk verlangen.

Door in het verlengde van dit verlangen te scheppen, levert ieder organisme zijn bijdragen aan het voor hemzelf ondoorgrondelijk geheel.

affirmaties

Een van de mooie experimenten die Marinus Knoope beschrijft is dat hij 3 jaar (!) lang onderzoek deed naar wat er zou gebeuren als hij alles gewoon ‘liet gebeuren’. Hij vroeg zich bijvoorbeeld af of hij zich dan ’s ochtends zou aankleden, en of hij nog weg zou gaan als hij ergens op bezoek was. En dat nam hij dan bewust waar. Eigenlijk een soort mindfulness avant la lettre.

De verstilling, het observeren van ‘wat is’, kun je bijvoorbeeld oefenen door heel langzaam te schrijven. In de video hieronder ervaar ik dat het strijken van de kroontjespen op het papier een sfeer creëert van verwondering en meditatie.

 

Zelf aan het werk met affirmaties?  Klik hier voor affirmatie voorbeelden.

Ik wens je een mooi onderzoek toe naar je eigen creatiekracht.

x

Angelique

PS: geïnspireerd? Deel je foto’s op de Facebookpagina van Happy Little Things of wordt gratis lid van de Happy Academy community.

Klik hieronder om meer te lezen over het boek of het direct te bestellen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen