Wat is een affirmatie? (en wat is het Verschil tussen Visualisatie en Affirmatie?)
04 april 2017 

Wat is een affirmatie? (en wat is het Verschil tussen Visualisatie en Affirmatie?)

Een affirmatie is een zin die je opschrijft, of hardop zegt, een zin die jezelf bekrachtigt in het gedeelte waar je steun kan gebruiken.

Waar voel je behoefte aan steun? Onzekerheid? Verdriet? Te veel energie? Overmacht? Verlangen?
Een affirmatie kan rust geven zodat je in jezelf een nieuwe balans hervindt. Aanvullen waar een tekort is ontstaan. Kortom jezelf wat kracht geven.

Kies vooral op je gevoel een affirmatie die goed voor jou voelt. Kies hem voor jezelf.

affirmatie

Voorbeelden van affirmaties

Onderstaande affirmaties zijn van Louise Hay, schrijfster van verschillende bijzondere boeken over zelfhulp en heling.

Mijn liefde kent geen grenzen. Van mezelf houden geeft me een fantastisch goed gevoel.

Het is veilig voor mij om naar binnen te keren.

Ik ontspan me en geniet van het leven.

Ik zeg ja tegen overvloed.

Helen betekent heel maken en alle delen van mezelf accepteren.

Als ik verslaafd ben aan een gewoonte, realiseer ik me dat ik behoefte heb aan deze toestand, anders bestond ze niet.

Er is een oplossing voor elk probleem.

We creëren problemen en verslavingen om een behoefte te vervullen. Als ik een positieve manier kan vinden om een behoefte te vervullen, kan ik het probleem loslaten.

Meer affirmaties:

Ik heb veel te geven en deel het iedere dag met anderen.

Ik word het best betaald voor wat ik het liefste doe.

Ik sta toe dat het leven zich moeiteloos en gemakkelijk ontvouwt.

Ik sta open om wonderen te laten plaatsvinden in mijn leven.

ik vertrouw mezelf en het universum.

je kunt je leven helen

(klik op de afbeelding voor meer informatie over het boek of direct bestellen)

Verschil tussen Visualisatie en Affirmatie

Affirmaties worden vaak verward met visualisaties. Marinus Knoope zegt hierover treffend: “Visualiseren gaat over het inprenten van (wens)beelden. Affirmeren gaat om het eigen maken van opvattingen die ondersteunend zijn voor de kansen op de realisatie van die (wens)beelden.

Visualiseren doe je in beelden. Je doet het in stilte met je ogen dicht. Affirmeren doe je met woorden. Je doet het hardop, je spreekt ze uit. Verbeelden gaat over (dag)dromen, geloven over (positief) denken. Visualiseren gaat over wat je wenst, geloven over je kansen op succes.”

uit: De Creatiespiraal

de creatiespiraal marinus knoope

(klik op de afbeelding voor meer informatie over het boek of direct bestellen)

Affirmatie schrijven

Behalve hardop zeggen, is het fijn om een affirmatie op te schrijven, er aandacht aan geven. En je kunt hem daarna op een plek hangen waar je hem goed kunt zien. Zo wordt je herinnert aan je innerlijke werk.

In deze video zie je hoe ik op een meditatieve manier (want met kroontjespen en inkt) een affirmatie schrijf. Ik heb hem uitvergroot met een kopieerapparaat en daarna op mijn muur in mijn studio opgehangen.

In de Happy Academy (de online cursusomgeving van Happy Little Things) vind je verschillende opdrachten met affirmaties. Door je creatieve energie te gebruiken maak je al een mooie beweging van binnen naar buiten. Dat wat in je leeft, in de wereld tillen.

Wat is het verschil met een quote en een affirmatie?

Een quote is een zin die iemand anders heeft uitgesproken of opgeschreven. Hoe mooi deze ook zal zijn, het is een tekst die niet dezelfde kracht heeft als een affirmatie, simpelweg omdat hij niet vanuit jou geschreven is. Het is wel mogelijk om de quote als inspiratie te gebruiken , en daar een persoonlijke affirmatie van te maken. De quote sprak je tenslotte niet zomaar aan, het raakte iets in jou.

Een voorbeeld hiervan is:

Quote: “To live a creative life we must lose the fear of being wrong” {Joseph Chilton Pearce}

Als Nederlands je moedertaal is, zou ik hem ten eerste vertalen naar het Nederlands.
Voel dan, wat je zo raakt in deze tekst. Wat herken je in jezelf?
een affirmatie zou dan kunnen zijn:

” ik leef een creatief leven en mag fouten maken”

of

“Ik sta mezelf toe om fouten te maken en leef een creatief leven”

Het verschil tussen de eerste ten de tweede affirmatie, is dat wanneer je het stellig zegt, zoals in de eerste ( ik leef een creatief…) het gevoel van bedrog je kan overvallen. Dat een stem in je meteen zegt: “maar ik leef helemaal geen creatief leven!”
Wanneer je dat merkt, verander dan de affirmatie naar iets waar je innerlijke criticus weinig tegen in te brengen heeft. ” Ik sta mezelf toe om…” of  “Ik kies er voor om…”

tips bij het maken van een persoonlijke affirmatie

Het is belangrijk dat de tekst voor jou persoonlijk, op dit moment, klopt. (Zie ook hierboven, als je innerlijke criticus alarm gaat slaan, wijzig hem dan zo, totdat je er juist meer innerlijke rust door ervaart.)
Als toevoeging geef ik je graag mee: het woord ‘zonder’ is fijn om te vervangen door iets positiefs. Daar bedoel ik mee dat een affirmatie het sterkst is als er dingen worden genoemd die er allemaal wél (mogen) zijn. Een voorbeeld van een affirmatie die ik persoonlijk zou vermijden:  “ik ben creatief zonder bang te zijn om het fout te doen”.
Wel doen: “Ik sta mezelf toe om fouten te maken en leef een creatief leven”. Voel je het verschil?

Woorden als ‘zonder’ en ‘niet’ focussen op wat er eigenlijk niet mag zijn, zo wordt het een verborgen negatieve bekrachtiging.

 

Zelf een persoonlijke affirmatie maken, hoe dan?!

Wat misschien kan helpen is om een lijst(je) te maken van een aantal negatieve overtuigingen. Dit kunnen overtuigingen zijn op ieder thema zoals geld, liefde, gezondheid, creativiteit en zelfvertrouwen. Een negatieve overtuiging voel je ergens in je lijf, en soms is het bijna een soort stem die je hoort terwijl je iets aan het doen bent. Een stem die bijvoorbeeld zegt: “dat kan je niet, daar ben je te oud voor, te jong voor, te dik te dun, daar kan je geen geld mee verdienen, dit kan ik niet aan…”

Schrijf je aan de rechterkant van die lijst met overtuigingen het tegenovergestelde op, in de vorm van een affirmatie.

Hiermee bedoel ik: de tegenovergestelde overtuiging, met hetzelfde basis-ingredient.
Als voorbeeld: “ik ben te chaotisch om een kunstenaar te zijn”, is een negatieve overtuiging.
Het tegenovergestelde is dus niet: “Ik ben niet chaotisch” . Dan zou je liegen over jezelf, waarschijnlijk is het ‘basis-ingredient’ dat je chaotisch kan zijn.
De affirmatie die het tegenovergestelde zegt kan in dit voorbeeld zijn:

“Mijn chaotische aard is een vorm van onderzoeken die ik uitstekend kan gebruiken bij mijn creatieprocessen als kunstenaar”

 

Maak je affirmatie hoe dan ook vooral zoals het voor jou op dit moment resoneert, maak het eigen. Heb jij een affirmatie die je veel kracht heeft gegeven? Deel hem hieronder in de reacties, ik ben benieuwd!

x

Angelique

PS: In de online cursus The Artist’s Way wordt ook gewerkt met affirmaties, specifieker over creativiteit. “Mijn creativiteit heelt mijzelf en anderen” is hier een voorbeeld van. Probeer eens of hij voor jou ook resoneert. Meer weten over de online cursus, of meteen toegang tot alle cursussen voor 2 euro? klik HIER.

Over de schrijver
Reactie plaatsen