Krassen met een Kroontjespen - handlettering en wat is ASMR?
Krassen met een Kroontjespen - handlettering en wat is ASMR?
02 maart 2017 

Krassen met een Kroontjespen - handlettering en wat is ASMR?

Is het nostalgie? Is het hypnotiserend? Is het ’t ASMR-effect? Hoe dan ook, het krassende geluid van een kroontjespen vind ik heerlijk om naar te luisteren. Dit is een opname van het handletteren van een affirmatie over Ontvangen.

In de cursus De Kunst van Creativiteit die op dit moment online gevolgd wordt via de Happy Academy, komt HANDLETTERING ook uitgebreid aan bod.

Handlettering?

Handlettering is met de hand letters maken. Maken, want het lijkt eigenlijk niet op schrijven. Je gebruikt een schilderachtige manier van lijnen vormen. Ook als je normaal gesproken met blokletters schrijft, kun je zwierige krulletters maken op papier.
Er zijn veel video’s te vinden over brushlettering en faux calligraphy, waarbij het mij opvalt dat er nauwelijks persoonlijkheid te ontdekken is in de letters. Eigenlijk ben je een soort menselijke printer geworden. Het is een uitdaging om de letters te laten vertellen, onderstrepen, wat vertelt wordt in een verhaal. Het zijn illustraties. En die zijn het leukst als ze authentiek zijn.

Voor de handlettering module heb ik een aantal specifieke opdrachten, oefeningen en inspiratievideo’s gemaakt om je persoonlijke stijl van lettering te ontdekken. Nu kan ik me voorstellen dat er ook mensen zijn die graag een aparte cursus Handlettering zouden willen volgen. Laat hieronder weten als jij hier ook enthousiast over bent!

online cursus handlettering

Affirmatie?

Voor deze tekst heb ik een affirmatie gebruikt die voor mezelf belangrijk is. Een affirmatie bekrachtigt jezelf. Het kan een wens zijn, een droom, het kan een nog on-ontwikkeld deel in jezelf zijn. Een affirmatie wordt vaak onterecht in de war gehaald met een visualisatie. Een affirmatie geeft positieve voeding aan je emotieleven. Een affirmatie kan emotionele lekken en blokkades Helen. Je kunt de tekst hardop uitspreken (kan ook meerdere keren op een dag), of hem opschrijven en bijvoorbeeld ergens ophangen waar je hem goed kan zien.

De tekst in de video is:

Ik vertrouw en Ontvang vol Overgave“.
Spreek deze zin eens hardop uit, en voel en luister eens naar je lijf hoe dat voor je is.

Wat is ASMR?

Al een tijdje stond het maken van een ASMR video op mijn verlanglijst. ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response.
Voor mij persoonlijk is het ‘Blij en Rustig worden van geluid’. Zoals het geluid van de kroontjespen in de video hierboven. Tijdens het schrijven werd ik helemaal gehypnotiseerd door het geluid. Het voelde als een soort meditatie.

Dit heb ik trouwens ook bij het doorbladeren van een schetsboek waarbij de pagina’s beplakt en beverfd zijn. Word ik ontzettend gelukkig van.

ASMR video’s bevatten soms gefluister, getik van nagels, strijken langs voorwerpen. De ene nog vreemder dan de ander. Juist het eenvoudig horen van een geluid, zonder verhaal of vreemd gefluister van iemand die ik niet ken, vind ik rustgevend. Luisteren naar het strijken van de kroontjespen op het papier. Adem in… Adem uit.

Binnenkort meer Hand Lettering!

X Angelique

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen