Wat heb ik nodig voor schilderen met aquarel?

Het begint natuurlijk bij de verf.

Er zijn vele soorten en kwaliteiten verf, wat ik je aanraad is: koop de beste kwaliteit die je je kan veroorloven.

Na wat uitproberen met kinderaquarel-setjes, wat prima is, maar vaak meer op gouache lijkt, meer mat is en soms zelfs krijtachtig opdroogt, heb ik geinvesteerd in een reisset van Winsor en Newton aquarelset.  De verpakking is extra licht en daarom makkelijk om mee te nemen.

Mijn set zie je hieronder toen ik hem net had, inmiddels is deze meegereis in mijn tas, jaszak, koffer, binnenzak en plastic tas, overal was er nog wel een plek voor dit compacte setje.

Vergis je niet: dit zijn niet zo maar 12 kleuren, in potentie zijn dit wel 400 verschillende kleuren (als het er niet meer zijn), als je eenmaal weet hoe je kleuren kan mengen.Als start is dit een fijne set. Alle basiskleuren zitten er in, de kwaliteit van het pigment is mooi. De set is heel licht waardoor het makkelijk is om mee te nemen (maar gebruik het vooral ook thuis).

Er zit zelf een reis-kwastje bij van super goede kwaliteit, alleen daarom al is het een waardevolle investering.

Op de foto zie je een waterkwast er bij - die hoort niet bij de set, maar is erg handig om onderweg mee te werken (in de trein mensen schilderen is mijn favoriet), of gewoon als je wat sneller wilt werken zonder pot water en penselen te hoeven pakken.

(klik hier voor meer info over de aquarelset of om hem meteen te bestellen)


liever meer kleuren om uit te kiezen? klik dan hier of op de afbeelding voor de set met 16 kleuren van Winsor & Newton, met prachtig potlood, penseel en kneedbaar gum. Een prachtig cadeau voor jezelf! (meer informatie? klik)de grote Winsor & Newton set stond een tijd op mijn verlanglijst, nu ben ik er super blij mee. Je kan echt alle kleuren van de regenboog maken als je goed kunt mengen, maar het is zo'n heerlijke luxe al die napjes verf... klik voor info over de 45 kleuren set>>Wateroplosbaar krijt is geweldig om blije experimentele tekeningen mee te maken. Mijn favoriet is de Neocolor II krijt van Carand'ache.

Als je er nog nooit mee gewerkt hebt is de startset van 10 handig.

Als je een beetje op mij lijkt vind je dit magisch om mee te werken en is een set van 15 nog veel leuker (klik)!Zowel de krijtjes als de waterverf napjes werken fijn met een goede waterkwast; een kwast met een speciaal reservoir voor water. De kwaliteit van de kwast verschilt per merk. Na er verschillende uitgeprobeerd te hebben is de Pentel waar ik steeds op terug kom.

Ik gebruik hem onderweg, als ik wat journal in bed (ja dat doe ik) maar ook gewoon in mijn studio zodat ik niet steeds water hoef te pakken. Het werkt snel en handig.

Voor als je een startset wilt met wat grotere pensen kan je kiezen voor deze van Gogh penselen. In de maten 10, 18 en 24 (klik voor meer info).

Speciale Aquarelpenselen houden meer water vast dan bijvoorbeeld penselen voor olieverf of acryl. Je zal verbaasd zijn hoeveel invloed een goede penseel heeft op het resultaat van je werk.Wil je ook graag wat goede kleinere penselen aanschaffen? Kies dan voor de Winsor en Newton penselen set in maat 1 t/m 6.

Er zijn een aantal penselen in deze set met zogenaamde 'ronde' punten, een met een platte en een tongvormige.

Met elke vorm kan je verschillende bewegingen maken met het water en je verf. Voor het fijnere details en bijvoorbeeld voor het schrijven van letters met aquarel is dit een mooie set!

Aquarelpapier
Een blok met losse vellen van A4 aquarelpapier werkt prima om je aquarel-talenten uit te proberen! Wat ik persoonlijk handig vind aan het A4 papier is dat ik het ook weer in kleinere stukjes kan knippen, bijvoorbeeld naar ansichtkaartformaat.

Ik gebruik de losse vellen ook als ik de aquarel-illustraties in collages wil gaan verwerken. Klik voor meer informatie of meteen bestellen.en van mijn favoriete schetsboeken is Moleskine, en ik ben zo blij dat ze ook speciale aquarelschetsboeken hebben! in een superschattig pocket-formaat (lijkt op A6) of een iets groter formaat (klik voor informatie). Er is ook een Xtra large A4 formaat aquarelschetsboek van Moleskine.Een boekje met aquarelpapier vind ik superfijn om allerlei dingen uit te proberen, waarbij ik mijn vooruitgang of proces kan volgen omdat het in een boekje zit. Het is ook superleuk om een aquarelschetsboek te gebruiken als journal! (bijvoorbeeld voor Journaling voor Succes en Geluk van de Happy Academy)Geen nieuwe materialen nodig maar wel meer inspiratie om de GEHEIMEN van Aquarelverf te ontdekken? klik dan hier voor meer informatie over de aquarelcursusSuperhandig dit! Een palet met losse velle papier die watervast zijn.

Als ik weet dat ik maar een paar kleuren ga gebruiken, scheur ik ook wel eens een stukje af voor een mini-pallet.

Geen geknoei meer met schoonmaken, overzicht over je kleuren. Mega handig! klik hier voor de info van dit Talens palet-papierMega fijne potloden: kleurpotlood, krijt én aquarel in één: Woody van Stabilo (klik) Je kan dikke lijnen ermee maken, eerst krassen en daarna water er aan toevoegen, of met een natte penseel wat pigment van het potlood halen. speel en experimenteer hiermee.

Klik voor meer informatie over deze water oplosbare vetkrijt-potloden.Om mooie effecten te krijgen met Aquarel verf kan je Masking vloeistof gebruiken om details te tekenen die je wilt 'uitsparen' ; je maskeert de delen waarvan je wilt dat de nieuwe laag aquarelverf er niet op komt. Gebruik hiervoor alsjeblieft een apart penseel, want de kans bestaat dat er stukjes rubber achterblijven in de haren van je penseel als het nog niet goed opgedroogd is.

Even serieus, alleen voor hoe prachtig dit flesje er uit ziet zou het al willen hebben toch? ;-)

Sennelier maakt van oudsher prachtige kwaliteitsproducten, dus ik ben fan.
Reactie plaatsen