aquarel 2.0 - experimenteer, durf, doe!
aquarel 2.0 - experimenteer, durf, doe!

Aquarel, is dat niet iets voor dames uit de jaren 80 met een parelketting, op zoek naar een leuke hobby (en een vaas bloemen om te schilderen)??
Nee, no, nein, non, nope!

Aquarel is wat mij betreft hot (of mag dat per direct worden).

De verf met water met een onvoorspelbaar resultaat
De namen van de prachtigste kleuren spreken tot de verbeelding
quinacridonemagenta, hookers green, gele oker, phtaloblauw, Sienna gebrand, Chinees wit…

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af en zie ik Sienna voor me, ruik ik de geur van Toscane, voel ik het fragile porselein van een Chinees kopje, tast ik de mozaïeken in de tuin van Gaudí opnieuw met mijn vingertoppen – een wereldreis trekt als in een sprookje aan me voorbij.

aquarel aquarelleren Dat dit op ecoline na, de meest vloeibare vorm van verven is, met het meeste water, geeft sprankelende levendigheid aan alles wat je met deze verf creëert.

aquarel en aquarelleren is te leren

aquarel verf, en dan?

Een paar ideeën voor eindeloos aquarelplezier:

aquarel creatieve oefening* Mandala’s schilderen – Mandala’s hebben sowieso een meditatief karakter, maar waar je met potlood nog enigszins kan sturen en nog erg met je hoofd bezig kan zijn, zal je met aquarel in de flow van de cirkel getrokken worden.

* Meditatie – aquarel is bij uitstek geschikt voor een creatieve los-laat oefening. Zorg dat je nat in nat schildert en echt, elke vorm van controle die je denkt te hebben over het proces is slechts illusie.

* Kleurkaarten maken – als inspiratie voor projecten waar je kleuren wilt combineren. Dat kan zijn voor ontwerp van je huis, een moodboard voor styling (van je huis of van kleding), maar ook voor het samenstellen van een kleurenreeks voor een deken die je wilt haken, een sprei die je wilt quilten, een jurk die je wilt naaien (en nog veel meer projecten). Kijk welke kleuren een mooie contrast geven, spannend staan, of juist harmonieus. Verf de kleuren bij elkaar op een blad, of maak kleur-stalen per kleur, knip deze uit en ga dan schuiven op een ander vel, plak ze bijvoorbeeld vast met washi tape of prik ze op een prikbord.

* Ontwerpen – als je wel eens schetsen maakt (ongeacht waarvan) kies dan eens aquarelverf om de schetsen mee in te kleuren. Je zal zien dat de vloeibaarheid en kwaliteit van de kleuren echt een toegevoegde waarde zijn.

* Leuke samen-activiteit – quality time; samen met je kind/man/vrouw/moeder/oma/vriendin/buurvrouw schilderen. Als je durft: samen op een één vel papier schilderen :-)

* Ansichtkaarten maken – er zijn blokjes aquarel papier te koop in het formaat van een ansichtkaart. Leuk om te swappen, of gewoon iemand spontaan een kaart te sturen.

* Cadeaulabels – strijk, spat, dans met je verf op het papier, het hoeft niet iets ‘te zijn’. Knip daarna een gedeelte van het papier uit waar jij de kleuren het mooist vind. Een rechthoek, cirkel het maakt niet uit. Pons er een gaatje in, lintje of stuk touw er door heen en je hebt een origineel cadeaulabel! Optioneel: lamineer het uitgeknipte stukje voor langere houdbaarheid.aquarel happy little things

* Decoratie – in plaats van cadeau labels kun je ook van een stapel circels en vierkantjes een mobile maken. Hoe leuk is dat!

En oja, je kan met aquarelverf ook nog een schilderij maken.

Aquarel Tips:

Bezuinig niet op materiaal (waar mogelijk). Een goede kwast houdt meer water vast waardoor je de kwaliteit van het resultaat instant verdubbelt. Denk niet alleen aan het uitstrijken van de verf, maar met aquarel gebruik je ook de ‘zuigende’ werking van een kwast voor variatie in scherpte, transparantie en dekking.

Laat je gedachten over wat je zal schilderen achterwege en begin gewoon.

Gebruik ook eens monoprint technieken met aquarelverf.

Geniet. adem in. adem uit.

aquarel lila

 

Creatieve groet,

Angelique

Over de schrijver
Marjolein / Studio Leinz
Door

Marjolein / Studio Leinz

op 04 Jul 2015

Leuk! Leuke blogpost ook! Ik schilder regelmatig maar heb nog niet echt met aquarelverf of technieken gewerkt. Denk dat daar nu wel verandering in komt.... ;-)

Reactie plaatsen